Khamis, 28 September 2017

Cara Membuat Tungku Ibu

Aktiviti bertungku sangat dititik beratkan oleh orang-rang dahulu kala. Mereka menekankan tungku dijalankan setiap hari terutama selepas ibu siap mandi.

Tungku bertujuan membantu memanaskan badan, melancarkan perjalanan darah, membantu mengurangkan ketegangan otot dan membantu mengecutkan peranakan serta mengempiskan perut.

Namun, bagi ibu yang bersalin secara normal, anda digalakkan bertungku pada seluruh tubuh kecuali pada bahagian kepala. Menurut sebahagian bidan dahulu, tungku dilakukan pada bahagian perut sahaja. Namun, untuk perawatan yang lebih efektif, tungku dijalankan pada seluruh badan. Ianya boleh dijalankan sendiri atau dibantu oleh orang lain. Tungku ini menggunakan batu sungai dan daun mengkudu yang ditaburkan sedikit rempah.

Bagi ibu yang bersalin secara pembedahan, tungku herba ibu lebih digalakkan. Tungku herba lebih muadh digunakan dan tidak berat. Hanya perlu dipanaskan pada seterika dan bolehlah dituam secara ringan ke seluruh badan dan pada bahagian perut tanpa sebarang tekanan.

Kaedah Membuat Tungku Herba

Pasir pantai
Garam kasar
Halba Campur 100gm
Lada Hitam 50gm
Kain cutton putih 
Kain cutton kuning
Tali

Caranya:-

Goreng pasir dahulu sehingga betul-betul kering. Kemudian, masukkan semua rempah dan garam ke dalam pasir tersebut. Goreng dengan api perlahan hingga mengeluarkan bau rempah. Tutup api.

Kain cutton putih dan kuning digunting empat segi, sama saiz satu kaki lebar dan tinggi. Kain putih dilapisi pada bahagian dalam. Kemudian, semua bahan yang digoreng tadi diisi di atas dua lapisan kain tersebut. Kemudian ikatlah bersama tali yang sedikit tebal.

Cara Menggunakan Tungku Ibu
Tungku dipanaskan atas seterika atau di dalam oven. Kemudian, ditungkukan pada perut dan badan  kecuali bahagian kepala. Lakukanlah tungku dua kali sehari sebaik selepas mandi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan