Resepi Tambahkan Susu Ibu
Resepi Detoks
Resepi Kurangkan Stress
Resepi Cerahkan Mata & kurangkan Sakit Kepala
Resepi Jamu
Resepi Turunkan kuning bayi
A. Resepi untuk Nasi selama 10 hari
- Nasi Halba
- Nasi Roselle
- Nasi Pandan
- Nasi Beriani
- Nasi Ulam
- Nasi Lobak Merah
- Nasi Kurma
- Nasi Herba Boreh
- Nasi Bakar Lemak
- Nasi Tomato
Jenis dan warna nasi sangat memainkan peranan penting untuk mengelakkan ibu-ibu jemu di dalam pantang.
Untuk Nasi Halba, hanya campurkan 2 sudu kecil biji halba dan 1 sudu besar minyak zaitun ke dalam beras yang ingin dimasak.
Untuk Nasi Pandan, 2 helai daun pandan diblend dan airnya digunakan untuk memasak nasi. Campurkan 1 sudu kecil halba.
Untuk Nasi Beriani, gunakan rempah beriani
Untuk Nasi Ulam, segenggam pegaga dan segenggam daun cekur dipotong halus-halus dan digaul bersama bilis dan lada hitam yang telah dikisar halus bersama nasi putih yang siap dimasak.
Untuk Nasi Lobak Merah, Lobak merah dipotong halus dan panjang-panjang, dimasukkan ke dalam beras yang baru ingin dimasak.
Untuk Nasi Kurma, Kurma dipotong halus-halus. Masukkan juga biji kurma ketika dimasak bersama beras. Selepas siap masak, asingkan biji kurma daripada beras.
Untuk Nasi Herba, masukkan 1 sudu kecil herba boreh tanpa garam ke dalam beras yang ingin dimasak.
Untuk Nasi Bakar Lemak, masukkan 2 sudu minyak zaitun, 2 helai daun bay, 1 batang kulit kayu manis (kecil), 3 biji cengkihdan 3 biji pelaga. Masaklah semua bahan tadi bersama beras.
Untuk Nasi Tomato, kisar separuh Biji Tomato. Kemudian, masukkan buah pelaga 1 biji, kayu manis sedikit bersama minyak zaitun 1 sudu besar.
B. Resepi Untuk Lauk
Untuk ikan, boleh dimasak secara kukus, bakar,sup, singgang, pindang
A. Ikan Masak Pindang
2 ketul ikan tenggiri digoreng.
Bawang besar setengah biji.
Bawang putih 5 ketul.
Halia 1 inci
Ketumbar 1 sudu kecil
Jintan Manis setengah sudu kecil
Caranya
1. Tumbuk jintan manis dan ketumbar
2. Hiris halus dan tumis bawang besar, bawang putih, halia
3. Kemudian masukkan seram yang ditumbuk sedikit.
4. Setelah naik bau, masukkan 1 cawan air, asam jawa 1 sudu kecil.
5. Biarkan mendidih, kemudian kecilkan api dan masukkan garam.
6. Tutup api, masukkan ikan.
(Boleh digantikan dengan ikan selar, jenahak dan haruan bagi yang bersalin secara normal)
B. Sayur
Sayur yang digalakkan ketika berpantang adalah sayur yang dicampur bersama rempah bagi mengelakkan sakit badan dan kesejukan jika tersalah memakan sayur.
1. Sayur Campur
Caranya,
Lada Hitam (57 biji)
Serbuk Halba (1sudu kecil)
Bawang Putih ( setengah labu )
Halia (2 inci )
Lengkuas (0.5 inci)
Caranya
Semua bahan diatas ditumbuk dan direbus hingga mendidih. Kemudian barulah masukkan sayur pilihan.
Sayur yang disyorkan ialan sayur sawi, sayur lobak merah, saderi, lobak putih dan brokoli.
2. Sayur Langsing
1 batang saderi
1 biji bawang holland
3 biji tomato
1 biji lada benggala
1 biji carrot
setengah biji brokoli
Ikan Bilis segenggam
Air 1 Liter
Caranya, rebus ikan bilis sehingga mendidih, kemudian barulah masukkan semua sayur-sayuran ini. Sayur-sayuran ini direbus selama 10 minit.
3. Kerabu Ulam Pegaga
Resepinya:-
Ikan Bilis Mata Biru Segenggam
Pegaga dua genggam dipotong halus
Cekur 1 helai
Bawang merah 3 biji dipotong panjang dan halus
7 biji Lada Hitam ditumbuk
Air Asam Jawa 1 sudu kecil
Garam secubit
Gula Perang secubit
Caranya :-
Goreng ikan bilis tanpa minyak hingga kering. Kemudian, hancurkan menggunakan lesung batu.
Kemudian, gaulkan dengan semua bahan di atas secukup rasa hingga sebati.
C. Buah
Buah boleh dikisar untuk dijadikan jus atau sebagai pencuci mulut.
i) Resepi Pencuci Mulut
Buah Strawberi 7biji
Buah Epal Merah 1 biji
Serbuk koko 300gm
Minyak Kelapa Dara 100ml
Serbuk Badam 20gm
Madu 50ml
Caranya:-
Semua buah di atas dipotong. Kemudian, gaulkan serbuk koko, minyak kelapa dara, serbuk badam dan madu. Setelah sebati, gaulkan bersama buah atau hias di atas buah.
ii) Resepi Jus Slimming
Untuk membuat jus, paling bagus gunakan 'slow juicer'.
Batang Saderi 2 batang
Lobak Merah setenga biji
Madu 50ml
Air 1L
Caranya:-
Kisar semua bahan di atas. Kemudian, taburkan sedikit serbuk badam di atasnya untuk lebih menarik.
D. Resepi Daging
Selepas dua minggu berpantang, sebaik luka jahitan episiotomi dah baik, barulah anda digalakkan memakan sumber daging. Paling bagus, tunggulah selepas sebulan berpantang, barulah disyorkan anda makan ayam dan daging.
Antara menu yang bagus adalah Sup Daging, Bakar, Masak Blackpepper,
Resepi
Daging
Lada hitam 25 biji
Bawang Putih 1 labu
Tepung jagung
Caranya:-
Daging yang telah dicuci bersaih, ditoskan. Kemudian, daging tersebut digaulkan bersama lada hitam dan bawang putih yang siap dihancurkan menggunakan lesung batu. Perap selama 1 jam. Kemudian masukkan minyak masak 3 sudu besar dan goreng sedikit. Apabila agak-agak garing, barulah dicampurkan dengan tepung jagung dan sedikit air.
E. Sup Bebola Ikan
Resepi Bebola Ikan
1ekor ikan putih (ikan putih, ikan merah dan ikan tenggiri)
1 sudu kecil minyak zaitun
150gm tepung jagung
secubit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Bahan Menumis
1 sudu kecil minyak zaitun
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih
1/4 biji Lobak Merah
2 helai Daun Sup
1 Pohon Sayur Sawi
Cara Penyediaan:-
Tumiskan Bahan dan ketepikan.
Bersihakan ikan dan rebus. Isi ikan dilumatkan dnegan lesung. Kemudian campurkan sedikit minyak zaitun, lada hitam dan tepung jagung. Bulatkan kecil-kecil
Didihkan air
Masukkan bahan yang telah dibulatkan kecil-kecil tadi, tunggu sehingga ianya timbul dan toskan.
Tumiskan bahan tumis dan masukkan air rebusan tadi. Seterusnya masukkan bebola ikan dan biarkan 2 minit. Tabur daun sup di atasnya.
Resepi Turunkan kuning bayi
(Boleh digantikan dengan ikan selar, jenahak dan haruan bagi yang bersalin secara normal)
B. Sayur
Sayur yang digalakkan ketika berpantang adalah sayur yang dicampur bersama rempah bagi mengelakkan sakit badan dan kesejukan jika tersalah memakan sayur.
1. Sayur Campur
Caranya,
Lada Hitam (57 biji)
Serbuk Halba (1sudu kecil)
Bawang Putih ( setengah labu )
Halia (2 inci )
Lengkuas (0.5 inci)
Caranya
Semua bahan diatas ditumbuk dan direbus hingga mendidih. Kemudian barulah masukkan sayur pilihan.
Sayur yang disyorkan ialan sayur sawi, sayur lobak merah, saderi, lobak putih dan brokoli.
2. Sayur Langsing
1 batang saderi
1 biji bawang holland
3 biji tomato
1 biji lada benggala
1 biji carrot
setengah biji brokoli
Ikan Bilis segenggam
Ikan Bilis segenggam
Air 1 Liter
Caranya, rebus ikan bilis sehingga mendidih, kemudian barulah masukkan semua sayur-sayuran ini. Sayur-sayuran ini direbus selama 10 minit.
3. Kerabu Ulam Pegaga
Resepinya:-
Ikan Bilis Mata Biru Segenggam
Pegaga dua genggam dipotong halus
Cekur 1 helai
Bawang merah 3 biji dipotong panjang dan halus
7 biji Lada Hitam ditumbuk
Air Asam Jawa 1 sudu kecil
Garam secubit
Gula Perang secubit
Caranya :-
Goreng ikan bilis tanpa minyak hingga kering. Kemudian, hancurkan menggunakan lesung batu.
Kemudian, gaulkan dengan semua bahan di atas secukup rasa hingga sebati.
C. Buah
Buah boleh dikisar untuk dijadikan jus atau sebagai pencuci mulut.
Buah Strawberi 7biji
Buah Epal Merah 1 biji
Serbuk koko 300gm
Minyak Kelapa Dara 100ml
Serbuk Badam 20gm
Madu 50ml
Caranya:-
Semua buah di atas dipotong. Kemudian, gaulkan serbuk koko, minyak kelapa dara, serbuk badam dan madu. Setelah sebati, gaulkan bersama buah atau hias di atas buah.
ii) Resepi Jus Slimming
Untuk membuat jus, paling bagus gunakan 'slow juicer'.
Batang Saderi 2 batang
Lobak Merah setenga bijiMadu 50ml
Air 1L
Caranya:-
Kisar semua bahan di atas. Kemudian, taburkan sedikit serbuk badam di atasnya untuk lebih menarik.
D. Resepi Daging
Selepas dua minggu berpantang, sebaik luka jahitan episiotomi dah baik, barulah anda digalakkan memakan sumber daging. Paling bagus, tunggulah selepas sebulan berpantang, barulah disyorkan anda makan ayam dan daging.
Antara menu yang bagus adalah Sup Daging, Bakar, Masak Blackpepper,
Resepi
Daging
Lada hitam 25 biji
Bawang Putih 1 labu
Tepung jagung
Caranya:-
Daging yang telah dicuci bersaih, ditoskan. Kemudian, daging tersebut digaulkan bersama lada hitam dan bawang putih yang siap dihancurkan menggunakan lesung batu. Perap selama 1 jam. Kemudian masukkan minyak masak 3 sudu besar dan goreng sedikit. Apabila agak-agak garing, barulah dicampurkan dengan tepung jagung dan sedikit air.
E. Sup Bebola Ikan
Resepi Bebola Ikan
1ekor ikan putih (ikan putih, ikan merah dan ikan tenggiri)
E. Sup Bebola Ikan
Resepi Bebola Ikan
1ekor ikan putih (ikan putih, ikan merah dan ikan tenggiri)
1 sudu kecil minyak zaitun
150gm tepung jagung
secubit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Bahan Menumis
1 sudu kecil minyak zaitun
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih
1/4 biji Lobak Merah
2 helai Daun Sup
1 Pohon Sayur Sawi
Cara Penyediaan:-
Tumiskan Bahan dan ketepikan.
Bersihakan ikan dan rebus. Isi ikan dilumatkan dnegan lesung. Kemudian campurkan sedikit minyak zaitun, lada hitam dan tepung jagung. Bulatkan kecil-kecil
Didihkan air
Masukkan bahan yang telah dibulatkan kecil-kecil tadi, tunggu sehingga ianya timbul dan toskan.
Tumiskan bahan tumis dan masukkan air rebusan tadi. Seterusnya masukkan bebola ikan dan biarkan 2 minit. Tabur daun sup di atasnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan